Jedini grad koji ima dva zaštićena brenda - ajvar i roštiljsko meso

Bez autora
Jun 06 2011

Leskovac je jedini grad u Srbiji koji ima dva zaštićena brenda, „leskovački ajvar“ i „leskovačko roštilj meso“. Posle dobijanja rešenja Zavoda za intelektualnu svojinu o brendiranju leskovačkog ajvara, znači zaštitu imena geografskog porekla, znači da je zaštićeno ime sa ovog područja, i pod ovim nazivom neće moći da se proizvode ajvari raznog kvaliteta.Ajvar će se sada spravljati isključivo po propisanoj recepturi. Komora je podnela zahtev lisabonskom institutu da ovaj ajvar zaštiti i u Evropskoj uniji.

Jedini grad koji ima dva zaštićena brenda - ajvar i roštiljsko mesoPredsednik Regionalne privredne komore Leskovca Goran Jović izjavio je juče da je Leskovac jedini grad u Srbiji koji ima dva zaštićena brenda, „leskovački ajvar“ i „leskovačko roštilj meso“.

- Posle dobijanja rešenja Zavoda za intelektualnu svojinu o brendiranju leskovačkog ajvara, znači zaštitu imena geografskog porekla, znači da je zaštićeno ime sa ovog područja, i pod ovim nazivom neće moći da se proizvode ajvari raznog kvaliteta - objasnio je Jović.

Ajvar će se, prema njegovim rečima, sada spravljati isključivo po propisanoj recepturi. Dodao je da je komora podnela zahtev lisabonskom institutu da ovaj ajvar zaštiti i u Evropskoj uniji. On je objasnio da će ovaj ajvar, koji će biti spravljan po zaštićenoj recepturi, imati i markicu.

Jović je izjavio da postoji mogućnost da se proizvede tri miliona teglica ajvara od paprike sa ovog područja koje obuhvata deo Leskovca i opština Bojnik, Lebane i Vlasotince.

- Na ovim područjima gaji se paprika koja ima kvalitet za proizvodnju ajvara - objasnio je Jović najavljujući da će leskovački ajvar biti prezentovan u novembru na Sajmu hrane i pića u Malagi, u Španiji.

- Za ovaj proizvod su zainteresovani i Italijani. Oni do sada nisu hteli da uzmu ajvar koji nije identičan u svakoj nabavci. Udruženje će objediniti proizvođače ajvara kako bi se on plasirao u zemlje u našem okruženju. Mislim da će ovo povećati proizvodnju paprike i ajvara i tako omogućiti poljoprivrednicima da od nje mogu obezbediti svoju egzistenciju - kaže Jović navodeći da za sada jedna trećina paprike sa ovog područja ide na kvantaške pijace u Beograd i Novi Sad, što je gubljenje vremena i para.

- Potrudićemo se da početkom sezone pravljenja ajvara organizujemo i jednu ajvarijadu koja bi bila dobra reklama i podsticaj za proizvođače. Ali, masovna proizvodnja ne sme preći u industrijsku proizvodnju, bez obzira na to kolika je potražnja - izjavio je Jović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik